Om oss

INTERIØRLAB har som mål å få godt lys ut til det norske folk. Trine har fokus på aktiv dialog, øser ut kunnskap og veileder både boligeiere og bransjefolk til økt kompetanse. 

 

Vi er i en lysrevolusjon

INTERIØRLAB er opptatt av høy lyskvalitet, gode bomiljø, miljø og bærekraft. LED er framtiden og mulighetene som følger i kjølvannet av LED er enorme. Vi kan godt snakke om en lysrevolusjon. At en lyspære ikke lenger er én type lyspære (med glødepærens begrensede egenskaper) har skapt store utfordringer for privatpersoner.  De er rådville, trenger hjelp og spør elektrikeren sin om råd.

1971 var første gang jeg oppdaget lyset. Ikke at jeg husker noe av det. Det var da jeg ble født. Jeg kan tenke meg at det var et sjokk og at lyset var umenneskelig sterkt. Sykehuslys har ikke vært kjent for behagelig lyskvalitet. I dag er lyskvalitet på vei inn også på sykehus.  Utviklingen i LED har bidratt til ny forskning om lysets påvirkning på «våke- og søvnhormonene» serotonin og melatonin.  Denne forskningen er på full fart inn i skolene, psykiatriske institusjoner, hoteller og fly. Jeg vil ha det inn i hjemmene våre.

Mange privatpersoner er estetisk sterke og klarer å skape flotte, varige interiør. Få er i stand til å utnytte lysets kvaliteter. I tillegg er det svært få som velger å bestille hjelp via lyskonsulenter eller lysdesignere. Jeg tror at den beste måten å øke folks interesse for lys er ved å øke kompetansen for lys hos elektrikeren, de som jobber i lampebutikker, interiørarkitekter og -konsulenter, samt hos sivilarkitekter.  Alle bestiller for eksempel en elektriker hjem. Elektrikeren er i en unik posisjon til å gi råd om belysning. 

Belysningskompetanse krever en kombinasjon av teknisk og estetisk kunnskap og forståelse. Dette gjør at mange utdanningsinstitusjoner kvier seg for å ta tak i det. Hverken arkitekter, interiørarkitekter, interiørkonsulenter, elektrikere eller elektroinstallatører får tilfredsstillende undervisning i dette temaet.

 

Alternativ til Lyskulturs kurs

INTERIØRLAB ønsker å gjøre denne kunnskapen enkelt tilgjengelig. Vi har valgt å fokusere på boligbelysning alene. Det gjør at vi kan kutte i begreper, tabeller og krav, slik belysningsrådgivere som har gått Lyskulturs kurs må håndtere.  Vi er et alternativ til Lyskulturs teknisk omfattende kurs for kontraktmarkedet. Vi tilbyr lyskurs som legger et sterkt grunnlag og gir deg dybdeforståelse for lysets egenskaper.

Kursene våre er ikke lettvektere. De er fullstendige og samtidig lettfattelige. Vi har skrellet bort alt unødvendig materiale for boligformål, slik at vi kan gå i dybden på lyskvalitet.  Akkurat så dypt som du ønsker å gå.

 

Bli elektrikeren som blir anbefalt – gi gode belysningsråd

Som elektriker tilbringer du mye tid i bilen.  Og du har mange kunder du skal nå over. Dersom du kan bruke mer tid hos hver enkelt kunde, bruker du mindre tid i bilen. Du kan risikere at oppdragene dine blir større, etterhvert som du avdekker kundens potensielle lysbehov og gir gode belysningsråd.  Du kan også risikere at du blir stadig mer etterspurt og slik ta bedre betalt per oppdrag. Tiden din i bil kan dessuten benyttes til å lytte på podcastene fra INTERIØRLAB, for å utvide din lyskompetanse: Desto mer effektiv tidsbruk du har i bilen – desto mindre tid trenger du i bilen.

 

Det skal være en mening med alt

Belysning. Alt du gjør har en effekt. Disse effektene kan du lære å forutse. Jeg er hovedforfatter bak læreboken «Interiørkonsulenten» fra 2012, brukt av interiørkonsulenter over hele landet. I denne boken er 10 % av stoffet tilegnet belysning.  Jeg har undervist i interiør og belysning siden 2003. Jeg har jobbet i lampebutikk, som interiørkonsulent, som lysteknikker i TV og med lysdesign på teater. Jeg valgte fordypning i lys da jeg utdannet meg til scenograf i 1995. Det er viktig for meg å ha en mening bak alt jeg gjør.  Da jeg skrev lærebok var det for å få en bedre yrkesretting av utdanningen for interiørkonsulenter.  Nå har jeg startet INTERIØRLAB fordi jeg ønsker at vi tenker nytt omkring interiør. At interiør kan være pene skal være en konsekvens av at vi lager interiør det er godt å leve i. Ikke omvendt.

Vi er vant til å tenke om lys at det er A) for å se godt eller B) for å få det koselig. Vi har en tredje dimensjon, C) for bedre helse: riktig belysning kan bidra til bedre søvn, konsentrasjon og oppmerksomhet. Bedre kognitive evner. Vi kan rett og slett bli smartere ved riktig bruk av lys.

En viktig effekt er at god belysning kan fremheve interiør og arkitektur. Bruk av punkt C) «for bedre helse» kan i tillegg gi nye opplevelser av interiør, ettersom vi nå skiller mellom en lyssetting for dagtid og en annen lyssetting for kveldstid.

Enda viktigere er det at vi nå kan kvitte oss med lyskilder som inneholder miljøgiften kvikksølv, i tillegg til lyskilder som bruker altfor mye strøm. Jeg er over gjennomsnittet opptatt av miljø og bærekraft og mener at god kvalitet og bærekraftige materialvalg alltid skal stå i høysetet, når vi tar beslutninger om hva vi skal omgi oss med.